3 Jun 2010

Big Brother, Manage our own pricavy

Deze film illustreert perfect wat we in deze digitale wereld voor sporen achter laten en wat de consequenties daarvan kunnen zijn.

Stem Piraten Partij :-) en zorg voor je eigen privacy

De door Minister Donner voorgestelde Europeese Cyber Authoriteit gaat jou hiermee niet helpen.

2 Jun 2010

Social Media; Manage je eigen privacy


Er wordt veel over geschreven, over de privacy policies van sociale netwerken, maar de privacy discussie geldt voor het gehele net Internet, Telefonie en zometeen ook de digitale Televisie.
Je surf/kijk/bel gedrag wordt geanalyseerd.
Je Media gebruik wordt geanalyseerd.
Je locatie wordt geanalyseerd.
Alles wat je doet wordt vastgelegd en dat houd je in een digitale omgeving niet tegen.

Overheden willen dat providers - en dus ook sociale netwerk sites - gegevens voor langere periodes vasthouden voor criminaliteits- en terrorismebestrijding. Natuurlijk, een nobel streven.

Zoals met alle goeed uitvindingen heeft ook dit zijn keerzijde. "Het Systeem" weet altijd waar je bent. Zelfs als je gewoon zit te surfen. "Het Systeem" weet altijd waar je bent als je je telefoon gebruikt. "Het systeem kent jouw interesses, door de sites die je bezoekt en door de zoekopdrachten die je geeft.

Die informatie is erg handig, omdat je in je sociale netwerk daardoor informatie krijgt aangeboden die bij jouw interesse EN bij jouw locatie past. Die informatie is dus ook handig voor kwaadwillenden. We kennen allemaal de diefstal van credit card gegevens, De diefstal van identiteiten. We zijn een openboek voor zowel de overheden als voor diegenen met een minder positieve instelling.

Neem je eigen verantwoordelijkheid en bescherm jezelf goed.

Een aantal Tips.
1. Beveilig je eigen computer met een virusscanner en een firewall
2. Bevellig je eigen computer met een regelmatig wijzigend password
3. Als je zaken op het web wil doen die je voor jezelf wil houden, gebruik dan een "anonymizer". Sites die een soort onzichtbaarheid mantel over je activiteiten leggen.
4. Meld op je Social Media profiel alleen wat je kwijt wilt, dat wat zinvol is in die omgeving.

We kennen inmiddels allemaal het verhaal van de vrouw in Canada die ontslagen werd, omdat ze tijdens een ziekte periode - overspannen - vrolijke strandfoto's op haar profiel plaatste.

Kortom; manage je eigen privacy en denk na bij alles wat je doet in het digitale domein. Computers vergeten niets, tenzij je ze daar de opdracht toe geeft.

Om je tuin kan je een schutting bouwen, maar in het internet kan zoiets niet. Dat moet je altijd in je achterhoofd houden.

Volg me op Twitter Brutus54 of koop mijn BOEK